top of page
  • aliboratav

Mavi kıyılarımızda bugüne dek böyle bir zulüm ve hırs görülmedi: SİNPAŞ KIZILBÜK! – 12 Nisan 2024

Güncelleme tarihi: 23 Nis

Marmaris Limanı’nın tam çıkışındaki Kızılbük’te yıllardır süren bir inşaat var. 260 villa, toplam 1323 devre mülk konutu, yani hafta olarak 70 bin satılık devre.. Yanında 206 odalı bir otel ve deniz manzaralı bir AVM; Aqua Park, Welness-Kaplıca Park, Ladies Beach (Kadınlar Plajı), Activitiy Beach (Su sporları merkezi), Adventure Park (macera alanı) gibi ünitelerden oluşan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort Projesi. Tamamlandığında küçük bir alanda neredeyse az ötesindeki İçmeler Mahallesi kadar bir nüfus ve hayli yoğun bir yaşam oluşturacak bir proje…

+ Sinpaş Kızılbük 37 yılda bu hale nasıl geldi?

+ Kızılbük Sinpaş Projesi için bugüne dek açılan davalar neler?


Bir denizci ağabeyle laflıyorduk. Söz döndü dolaştı Marmaris’e geldi. Sinpaş’ın Kızılbük inşaatının ulaştığı boyutları anlatmaya çalıştım. Kelimeler kifayetsiz kaldı. Şu an bakmakta olduğunuz son fotoğrafları gösterdim. Gözlerini kapattı; “Türkiye kıyılarında bu kadar çirkin bir yapı bugüne dek görmedim” dedi.

Türkiye kıyılarında bu kadar çok protesto ve bu kadar fazla sayıda dava konusu olmuş bir inşaat da herhalde görülmemiştir. Ama ne hikmetse, Çevre Bakanlığı, Muğla Valiliği bu girişime her kapıyı açıyor; Marmaris Belediyesi açılan her dava daha bitmeden yeni bir ruhsat veriyor.  Ve inşaat tüm hızıyla sürüyor.


BİR KİTAP OLUR, AMA MARMARİS GERİ GELMEZ…

Kızılbük projesi hakkındaki mahkemeler, suç duyuruları, ÇED dosyaları vb hukuk öyküleri koca bir kitap olur, akademide ders konusu olur. Ama bu inşaat tamamlanıp, bir de tesis, daha doğrusu bu uydu kent faaliyete geçerse, olan Marmaris’e olacak.

Çünkü bu proje, her ne kadar son yangından büyük zarar görmüş olsa da, Marmaris yeşil doğasına büyük bir darbe. Ayrıca hem limanı çevreleyen beton duvara çok büyük bir bakla eklenmiş olacak, hem de zaten can çekişen Marmaris Liman bölgesinde denizi hayli olumsuz etkileyecek…

Birinci soru şu: Kimse bunu görmüyor mu?

Herhalde Marmaris’in kara turizm sektörü, özellikle İçmeler’deki otelciler bunu gayet iyi görüyorlar. Ama sesleri pek duyulmuyor. Deniz turizmi sektörü, yani chartercılar, yat bakım ve yedek parça esnafı, kiralık yat esnafı, gulet sahipleri, yat profesyonelleri, kaptanlar, deniz aşçıları, miçolar, çımacılar… Bu ekip bu olayları kara turizminden çok daha iyi görüyor, hele ki bu projenin denizi nasıl etkileyeceğini çok iyi biliyor. Ama onların da sesi hiç duyulmuyor. Çünkü gelecek yıl tam bir soru işareti olsa da, özellikle bu yıl kazançları çok iyi, kendilerini işlerine vermiş durumdalar…

Peki, kim konuşuyor: Marmaris Kent Konseyi. Sayıları çok az Marmaris sevdalısı. Yıllardır, yağmur-çamur, sıcak-güneş,  4 mevsim mücadele ediyorlar.

İkincisi, anlıyoruz ki, Çevre Bakanlığı ve mülki idare, yani Muğla Valiliği bu projenin Türkiye için büyük bir katma değer olduğuna inanmış; önlerine gelen her dilekçeye ‘olur’ vermişler.

Anlaşılamayan nokta ise şu: CHP’li Marmaris Belediyesi nasıl olmuş da Milli Park içindeki bu proje için önüne gelen her dilekçeyi, projeyi onaylayıvermiş?

Dile kolay… Son dönem Marmaris Belediye Başkanı, Kızılbük projesine 55 yeni inşaat ruhsatı vermiş. Proje 1987 yılında ilk yapı ruhsatını aldığında 46.000 metrekare. Bu 55 yeni ruhsat ile birkaç yıl içinde 280.000 metrekare büyüklüğe ulaşmış. Kat sayısı da 7’den 10’a çıkmış. 


10 yıl önce 10 yıl sonra



RAKAMLAR, SORULAR, SORUNLAR…

Kızılbük projesinin bir doğa felaketi ve mavi kıyılarımızda büyük bir görsel kirlilik olmanın ötesinde sorunları var.  Satın alanlar-para yatıranlar ve Marmarisliler açısından su konusunda birkaç örnek

verelim…


1 -Satın alanlar: Bir doğa ve deniz hayali

Farklı dönemlerdeki proje planlarına göre 1200 ya da 1400 adet devre mülk var. Ortalama 1300x52 hafta toplam 67.600 devre eder. Sinpaş devrelerin yüzde 70’inin satılacağını yüzde 30’unun şirket (Kızılbük GYO)  tarafından işletileceğini söylüyor. Devre mülklerin büyüklükleri 40-230 metrekare arasında değişiyor. Piyasa fiyatı örnekleri şöyle: Brüt 90, net 50 metrekare bir dairenin ağustos ayındaki devresi için 1.800.000 TL, ocak ayı devresi için 700.000 TL talep eden var.

Hedef kitle yeni muhafazakâr ve varlıklı kesim. 1 Nisan 2024 itibariyle 26.919 devre satılmış durumda. Yani pazarlama ve satış performansı fena değil. Ama sorunlar da var.

Projede kocaman bir Ladies Beach bile düşünülmüş ama… Satarken ilk müşterilere 1. Etap maketi gösterilmiş, 2 yıl sonra arazinin arka sıralarına 13 koca blokluk 2. Etap eklenmiş. Yani vaat edilen cennetteki nüfus 2 kat artıvermiş.

Satın alanlar haklı olarak, bu kadar insan nereden denize girecek, diye kara kara düşünmeye başlamışlar. Eh dile kolay, tüm projenin hepi topu 800 metrelik bir sahil şeridi var. Denize girmek isteyecek de 5-6 bin kişi… Yani sahilde metre başına 8-10 kişi güneşlenmeye teşebbüs edebilir.

Üstelik bu 800 metrelik sahil şeridinin 300 metresi, yani projede otel bölgesinin plajı olarak tanımlanan Beyaz Kum Beach’in tamamı Milli Park alanı, yani teorik olarak tüm Marmarisliler’in kullanımına açık bir sahil.


2- Marmarisliler: Su ve Atık Su

Proje sahasında özellikle yaz aylarında en aşağı 6 bin kişilik bir ek nüfustan bahsediliyor. 2 şeritli milli park yolundaki trafik yükü, yaz aylarında Marmaris’e yetmeyen elektrik altyapısı gibi bugüne dek hiç hesaba katılmamış konuları bir yana bırakıyorum. Bu nüfusa nereden su temin edilecek belli değil. Bu nüfusun kanalizasyon atığı nereye gidecek henüz belli değil.

Muğla Büyükşehir, biz su temin edemeyiz, atık suyu da kanalizasyona bağlayamayız, diyor. Sinpaş’ın Proje Tanıtım Dosyası’nda ise mealen ‘Eğer Büyükşehir suyumuzu vermezse deniz suyundan arıtma yaparız. Atığımızı almazsa, biz de arıtır denize deşarj ederiz’ deniyor.

6 bin kişilik bir yerleşkenin arka bahçesindeki atık arıtma tesisini hayal edemiyorum. ‘Wellness resort kokusu’ bu olabilir mi?

Başka dertler de var… Dosyada günlük kişi başı 250 litre atık hesabı yapılıyor, çevre mühendisleri ise ‘Bir işletme (otel-devremülk) için bu hesap 300-500 litre olarak yapılmalıdır’ diyor. Dolayısıyla Sinpaş günlük 1500 metreküp üzerinden hesap yapıyor; çevre mühendisleri ise günlük 3000 metreküp su ve sıvı atık hesabı yapıyor.

3000 metreküp su temin etmek için kabaca bunun iki katı deniz suyunu işlemden geçiriyor ve tuz yoğunluğu (kimyasal kirlilik yükü) iki kat artmış 3000 metreküp suyu tekrar denize iade ediyorsunuz.

Eğer MUSKİ kanalizasyon sistemine entegrasyonu kabul etmeyecekse… Bir de bu deşarja, iyi ihtimalle biyolojik arıtmadan gelen sıvı atığı ekleyin. Bu deniz eko sistemi için çok ciddi bir kimyasal yük demektir. Ve bunların analizi hala yapılmış değil.

2010 yılında Sıtkı Koçman Üniversitesi Marmaris Limanı’nda bir kirlilik araştırması yapmıştı. Bu araştırmanın yan çıktılarından biri de limandaki akıntı. Araştırmanın partneri Marmaris Çevre Derneği’ne sordum: “Sabahtan gece 23.00’e kadar batı kıyıdan kuzeye doğru, yani Kızılbük’ten İçmeler ve kent merkezine doğru dip su akıntısı saptandı” yanıtını verdiler.

Eee, hayırlı olsun Marmaris…


TÜRKİYE BİR SÜRPRİZLER ÜLKESİ…

Evet, Kızılbük projesi tartışmaya açık pek çok soru işareti barındırıyor. Üstelik bir de kabus senaryosu var. Düşünün, mesela Kızılbük’teki bu devasa inşaat milli park ihlali vb nedenlerle yasadışı ilan edildi, mahkeme yıkım kararı verdi.  Hemen, ‘olmaz canım’ demeyin. Bu büyüklükte olmasa da Türkiye’de benzer örnekler var.

“280.000 metrekare inşaat ne demek” diye bir inşaat şirketi üst düzey yöneticisi arkadaşıma sordum.

Dedi ki: “Bu büyüklükte bir inşaat nereden baksanız 500 bin ton beton ve 15-20 bin ton demir demektir. Maliyet, metrekaresi yaklaşık 1500 dolar. Ama bu kaba inşaatı yıkıp temizlemek yapmaktan daha yüksek bir maliyet ortaya çıkarır.”

Yani yıkmaya kalksan, çıkacak moloz yaklaşık 15-20 bin hafriyat kamyonu ediyor… Kim o kadar kamyon bulacak? Nereye gidecek?

Peki, şu ana kadar devre satın alan 27 bin mal sahibi ne olacak?

Anlayın karmaşanın büyüklüğünü…


Projedeki Ladies Beach (Kadınlar Plajı ve Wellness Park-Kaplıca havuzlarının temsili çizimleri



BİTMEMİŞ BİR VEYA BİNBİR KONUDAN SÖZ EDİYORUZ…

Şuraya marina yapalım, buraya devre mülk, oraya otel, şu milli park bölgesini imara açalım. SİT alanına günü birlik tesis yapalım, sürdürülebilir turizme açalım, koruma alanı karışık bir diğer turizm alanı yaratalım… Para kazanalım!

Önümüzdeki yıllarda benzer projeler bugünden hayal edilemeyecek kadar çeşitli olacak. Mavi kıyılarımızın yeni yerel yöneticilerinin sınavı da işte tam burada başlıyor.

Ahmet Aras… Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığının son gününde MUÇEP ile mavi kıyılarımızın ve Muğla’nın eşsiz doğasının korunması için bir protokol imzaladı. İlçe belediye başkanlarının en önemli destekçisi olması gerekiyor.

Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü’nün işi daha da zor. İnşaat ruhsatlarını ilçe belediye başkanı veriyor. Ve halen yargı süreci devam eden Kızılbük projesi başta olmak üzere bir önceki yönetimden mayın gibi bir miras devraldı.

Kızılbük’te mevcut sorunların yan sıra hala genişleme çabası var.

Bakın Kızılbük 2022 Ocak ÇED Raporu’nda 1. etap 555; 2. etap 768, toplam 1323 devre mülk görünüyordu.

Aynı tarihlerde, 7 Ocak 2022’daki Gayrimenkul Değerlendirme Raporu’nda ise şöyle deniyor: “Marmaris Kızılbük Projesi 2 adet parsel üzerinde 4 etaptan oluşmaktadır. Projede 1389 adet devre mülk, 260 adet devre mülk villa ünitesi…”

Ne zaman, nasıl büyüdü? O villa üniteleri de nereden çıktı, yoksa baştan beri var mıydı? Belli değil… Belli olan tek şey, doğurgan ve verimli bir proje ile karşı karşıyayız…

Konu sadece Sinpaş Kızılbük de değil. Bu proje Marmaris için bir tehlike simgesi. Ama pek çok benzer konu ve proje var.


ÖRNEK PEK ÇOK…

Örneğin devlet işleri: Karacasöğüt MUÇEV Marina projesi ne olacak?

Örneğin özel sektör işleri: Kızılbük’ün tam karşısında, Cennet (Nimara) Adası Kızılkum (Akvaryum) Koyu ortasında 31 dönüm zeytinlik niteliğindeki arsayı alan Kiler Grubu, 35 metre uzunluğunda 40 metre genişliğinde ulaşım için kullanılmak üzere bir iskele yapmak için ÇED süreci başlattı. Bu grup, yarın Milli Park sınırları içinde 2. Derece Doğal SİT alanı, arka planı Orman arazisi ve 2. Derece Arkeolojik SİT bu arsada bir turistik yapı için başvurulursa Acar Ünlü ne yapacak?

Haydi, tehlikeli bir konuya daha girelim: Vatandaşın girişimci projeleri… Yani, Acar Ünlü, Ahmet Aras ve diğer başkanlar, mavi kıyılarımızdaki tamamen kaçak binlerce villa, ev, gecekondu, tiny house konusunda ne yapacaklar?

Bu dev projeler devam ettikçe, o kaçak yapılar el sürülmeden kaldıkça Marmaris, Muğla (Bodrum, Datça, Fethiye) elden gidecek!

Evet, mavi kıyılarımızda top yerel yönetimin yeni başkanlarında…

 

  • Deniz kıyısı: 800 metre

  • Toplam nüfus: 6 bin kişi

  • Konaklama: 1323 konut (devre mülk), 70 bin satılık devre, 206 odalı otel, 260 villa

  • Vaatler: Aqua Park, Welness Park, Ladies Beach, Activitiy Beach, Adventure Park, AVM

  • İnşaat malzemesi: 500 bin ton beton, 15 bin ton demir

  • Yaklaşık çıktı: Günlük 3 bin metreküp sıvı atık




Kızılbük 37 yılda bu hale nasıl geldi?

(Oksijen Gazetesi yazıişleri ekibinin hazırladığı Kızılbük Sinpaş tarihçesi ve ticari/hukuki öykü)


Her şey Özal’ın 1980’lerde 150 dönümlük orman arazisini Hattat Holding’e tahsisiyle başladı. Hattatlar görülmemiş emsalde imar izniyle 1986’da Kızılbük’te 440 odalı bir otel inşaatına başladı ama bitiremedi. Zor duruma düşünce otel 2009’da Sinpaş’a geçti, 440 odalı otel dev bir ‘uydu kent’e dönüştü.

Hattat Holding, 1980’li yıllarda Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılbük mevkiinde iki büyük arazi satın aldı: 163.969 metrekarelik 2518 nolu parsel ve 9.509 metrekarelik 1598 nolu parsel. 173.478 metrekare arazi sahibi olan Hattat Holding, Özal döneminin turizm hamlesi kapsamında 150 dönümlük orman arazisinin tahsisiyle birlikte 320 dönümü aşan bir “cennetin” hakimiyetini ele geçirdi. Hemen ardından da 440 oda, 1.100 kapasiteli bir otel projesi için düğmeye bastı.

Holding 1986’da imar izni için Marmaris Belediyesi’ne başvurdu. Dönemin CHP’li Marmaris Belediye Meclisi 24 Aralık 1986’da başvuruyu inceleyip akıllara zarar bir imar izni verdi: Emsal 1.30, yükseklik 7 kat. (Neden akıllara zarar? Çünkü emsal 1.30 demek her bir metrekareye 1.3 metrekare inşaat izni anlamına geliyor. Yani 100 bin metrekareye 130 bin metrekare inşaat. Bugün, Çanakkale’den başlayıp taa Kaş’a kadar inin, kırsal alanda imarlı bir yerde arsanız varsa yüzde 0.15 ile 0.30 arasında emsal alabilirsiniz. Yani 1.000 metrekare arsanıza 150 ile 300 metrekare arasında ev yapabilirsiniz. Ege kıyı şeridinde turizm imarları da genellikle 0.30’dur. Daha da tuhafı, bugün Marmaris Körfezi’ndeki makilik alanda imara açık bir arsa bulabilirseniz emsal 0.05’tir. 1000 metrekare arsaya 50 metrekare bina yapabilirsiniz. İnşaatınızın yüksekliği de 6.5 metreyi yani 2 katı geçemez. O dönemde Marmaris Belediyesi’nin verdiği imar izni sade vatandaşa verilenin tam 26 katı.)

İmar iznini alan Hattat Holding bir süre sonra inşaata başladı. 1993’e kadar 5 yıldızlı otel bloğunun kaba inşaatı altınca kata kadar tamamlandı. 1996’da bölge Bakanlar Kurulu tarafından “Marmaris Milli Parkı” olarak ilan edildi. 1994’le başlayan kriz yıllarında Hattat Holding sıkıntıya girdi. Kreditör İktisat Bankası’yla sorunlar yaşandı. Arsanın sahibi olduğu hisseler bir ara İktisat Bankası’na geçti.

Tarih 2005’e geldiğinde proje hala enkaz halinde dururken bölgenin kaderi kesinleşiyordu. 15 Temmuz 2005’te Ak Parti hükümetinin Turizm Bakanlığı Marmaris İçmeler Mevkii Revizyon İmar Planı’nı onayladı. Kızılbük’teki arazilerin imar durumu aynen korundu. Üstelik normal koşullarda araziden arsaya dönen yerlerde kamu lehine yüzde 40’lara varan oranlarda “terk” yapılırken, Kızılbük’te tek metrekareye bile dokunulmadı.


Bölgenin Google Earth 2019 ve 2023 görüntüleri


Armut piş ağzıma düş

Armut pişmiş, ağza düşecek kıvama gelmişti. 2000’li yılların anlı şanlı markalı konut müteahhitlerinden Sinpaş GYO 2009’da arsaları satın aldı. 27 Ağustos 2014’te Marmaris Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı onaylandı. Sinpaş’a ait 173.478 metrekarelik 2 arsa “devlet ormanı dışındaki mülkiyet alanlarında ve kontrollü kullanım bölgesinde” kaldı. Plan notlarına göre onaylı imar planları geçerliliğini koruyacaktı. Böylece pişmiş armut ağza düştü!

Sinpaş Yapı, CHP’li Marmaris Belediyesi’ne tekrar başvurarak imar durum belgesinin yenilenmesini istedi. Belediye’nin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 23 Eylül 2020 tarihinde emsal 1.30, yükseklik 7 kat (24.5 metre) inşaatı öngören imar durumunu aynen onayladı. Böylece 173.478 metrekarelik denize sıfır bir arazide 1.3 inşaat emsaline göre 225 bin metrekare kapalı alanlı inşaata izin çıktı. Emsalin yüzde 30’u kadar emsal dışı izinle inşaat 290 bin metrekareye kadar çıkabilecekti.



ÇED gerekli değilmiş

Sinpaş daha sonra Marmaris KızılbükResort Otel ve Devremülk Projesi (205 Odalı Otel ve 1407 Adet Devremülk (Konut)) için Muğla Valiliği’ne ‘ÇED gerekli değildir’ kararı başvurusunda bulundu. 13 Ağustos 2021’de Muğla Valiliği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı aldı.

15 Nisan 2021 tarihinde SinpaşGYO’nun kısmi bölünmesiyle Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kuruldu. Bölünme sırasında arsalara 230.5 milyon TL değer biçildi, Sinpaş da üzerine 9.5 milyon TL nakdi sermaye koydu ve KızılbükGYO’nun ödenmiş sermayesi 240 milyon TL olarak belirlendi. Sinpaş hemen ardından Kızılbük’ü halka açmak için SPK’ya başvurdu. 4-6 Ağustos tarihinde şirketin yüzde 25’i yani 60 milyon adet hisse 15.8 liradan halka arzedildi. Hisselerini satan SinpaşGYO’nun kasasına 948 milyon TL nakit para girdi. Böylece Avni Çelik ve ailesinin Sinpaş GYO ve Servet GYO’dan sonra üçüncü şirketi de halka açılmış oldu. (KızılbükGYO’nun borsadaki inişli çıkışlı seyri, hakim hissedarların hisse alım satımları ayrı bir haber konusu.)

Projenin vahametinin medyaya yansımasından sonra çeşitli STK’lar ve çevre gönüllüleri harekete geçti. Başta ÇED raporları olmak üzere bazı davalar açıldı. Bu davalar, mahkemeler, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay arasında gidip gelmeye devam ediyor. Proje ise son hızla sürüyor, devre mülkler aynı hızla satılıyor.

Orijinal hali 4 etaptan oluşan, daha sonra dördüncü etabı askıya alınan projede halen 2 etabın inşaatı büyük ölçüde tamamlandı. Birinci etap şöyle: 34 bin 529 m² alana sahip 206 odalı 5 yıldızlı otel, 59 bin 335 m² alanda 555 adet devre mülk, 8 bin 180 m² alana sahip ThermalWellness Park,  8 bin 853 m² alana sahip AVM ve yaklaşık 5 parçadan oluşan 3 bin metrekarelik açık ve kapalı yüzme havuzları. (Evet evet, yanlış duymadınız Sinpaş Grubu Marmaris’te milli park sınırları içinde bir koyda denize sıfır 8.853 metrekarelik AVM inşa ediyor. Akmerkez’in yaklaşık dörtte biri büyüklüğünde leb-i derya AVM).

İkinci etapta ise 66 bin 637 metrekarelik alana 768 devre mülk, 4 bin metrekare alana lojman ve 508 metrekare sosyal tesis yapılıyor. Bu inşaatların yapılabilmesi için de proje sahasına saatte 90 metreküp kapasiteli beton santrali kurulmuş durumda.

İnşaat sahasından toplam 562 bin 772 metreküp hafriyat çıkarılması planlanıyor ve bu da neredeyse 50 bin dolu gidiş, 50 bin boş dönüş dev hafriyat kamyonu seferine denk geliyor. Demiri, tuğlayı, kumu, çakılı, çimentoyu, seramiği, ahşabı, mobilyayı, boyayı, peyzaj ürünlerini, halıyı-perdeyi, vitrifiyeyi, soğutma-ısıtma tesisatını, işçileri taşıyan, dolu gelip, dolu ya da boş dönen kamyon ve otobüs seferleri cabası…


Vergi ödemeyecek

Rapora göre 2022 fiyatlarına proje bedeli 1 milyar 611 milyon TL. Projenin kendini 8 ila 10 yılda amorti etmesi bekleniyor. İşletme faaliyete geçtiğinde ise 436 personelin çalışması ve günde 5 bin 910 kişinin konaklaması öngörülüyor.


Bu çevre vahşetinin bir başka boyutu da var: Türk vergi kanunlarına göre gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurumlar vergisinden muaf. Yani Kızılbük GYO faaliyetinden elde ettiği kazançlarından tek kuruş kurumlar vergisi ödemeyecek.


Peki KızılbükGYO’nun şu ana kadarki satış ve karlılık performansı nasıl? Tamamlandığında projede 1.279 devre mülk ünitesi bulunacak. Bu üniteler ağırlıklı birer haftalık kullanım hakkı olmak üzere 66.368 kişiye satılacak. Şirket 31 Mart 2024 itibarıyla 26.919 adet devre mülk satışı gerçekleştirip, KDV hariç 5 milyar 775 milyon 689 bin TL gelir elde etti. 2024 Mart ayı içinde 283 devre mülk satışından elde edilen hasılat 142 milyon 931 bin 601 TL. Geçen aya ait bu rakamlar bize devre mülklerin şu anki değerlerini sağlıklı şekilde verebiliyor. Buna göre martta satılan devre mülklerin ortalama fiyatı 505 bin TL yani 16.250 dolar seviyelerinde. Mart sonu itibarıyla şirketin elinde satışa hazır 39.449 adet devre mülk var. Bunların satışı da 16.250 dolar civarından gerçekleşirse satışa hazır stokların değeri 640 milyon dolar civarında.

Tevekkeli değil. Şirket tarafından 8 Ocak 2024 tarihinde KAP’a gönderilen değerleme raporuna göre projenin şu anki haline 12 milyar 572 milyon TL değer biçilirken tamamlandığında 18 milyar 400 milyon TL değere ulaşacağı öngörülüyor.

Bitirirken yeniden hatırlatalım: Marmaris’te milli park alanına denize sıfır gökdelenvari bloklarda binlerce devre mülk inşa eden, üzerine neredeyse 9 bin metrekarelik AVM konduran, 205 odalı otel yapan, tek kişilik girişin bugünkü değerle 750 TL olması düşünülen aqua park yapmayı ihmal etmeyen, o güzelim koyda denizi 2.500 metrekare dolduran, yer altındaki jeotermal suların kullanılacağı SPA inşaa eden Kızılbük GYO devre mülk satışlarından ve diğer tesislerin kiralama işlemlerinden elde edeceği karlar üzerinden kurumlar vergisi ödemeyecek. 



Bitmeyen hukuki mücadele

(Oksijen Gazetesi'nde 19 Nisan 2024'te yayınlandı)

Marmaris Kızılbük’teki bu inşaat çeşitli davalara da konu oldu. Süreci Marmara Kent Konseyi Çevreden Sorumlu Yürütme Kurulu Üyesi Halime Şaman anlattı:

Birinci dava

İlk dava, 13 Ağustos 2021’de, KızılbükWellnessResort adıyla devam eden inşaat için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali davasıydı. 11 Eylül 2021’de Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açılan davada bilirkişi, projenin kıyıya, denize, bölgedeki endemik türlere ve ekolojik bütünlüğe zarar verdiğini tespit etti. Ve 3 Ağustos 2022’de valiliğin kararı yasalara aykırı bulunarak ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaline karar verildi.


İkinci dava

7 Ocak 2022’de Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde açılan davada 56 ruhsat ve imar durum belgesinin iptali istendi. Taşınmazların yürürlükteki imar planlarına göre, yolda kalan kısımlarının parselden ayrılarak tapu kaydından düşülmesi işlemi olan ‘yola terk’ ve evvelce yol olan kısımların mülkiyete konu olması halinde bu kısımların tescil edilmesi işlemi olan ‘yoldan ihdas’lar yapılmadığından gerçek bir imar planı uygulaması olmadığı gerekçesiyle açılan dava; 1 Mart 2024’te projenin imar planlarına uygun olduğu gerekçesiyle reddedildi. 8 Nisan’da istinafa giden dosya şu an Bölge İdare Mahkemesi’nde.

Üçüncü dava

Marmaris Belediyesi mahkemenin ara kararına verdiği cevapla; 14 Nisan 2021 ve 16 Nisan 2021’de düzenledikleri ruhsatları, 24 Mayıs 2021’de iptal ederek ilgili firmaya bildirdiğini; daha sonra ilgili parsele ait 16 adet yapı ruhsatını 28 Ekim 2021 tarihinde, bir adedini ise 4 Ocak 2022’de düzenleyip onaylayarak ilgili firmaya beyan ettiğini belirtti.

Bunun üzerine Marmaris Kent Konseyi bu 17 ruhsat ve imar durum belgesinin iptali için 29 Haziran 2022’de bir dava daha açtı. 26 Mart günü keşif yapıldı. Şu an bilirkişi raporu bekleniyor.

Dördüncü dava

3 Ağustos 2022’de verilen “‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali” kararı üzerine 8 Ağustos 2022’de yeni bir ÇED süreci başlatıldı. 10 Mart 2023’te ‘ÇED olumlu’ kararı verildi. Bunun üzerine 10 Nisan 2023’te Marmaris Kent Konseyi tarafından bir dava açıldı ve ‘ÇED olumlu’ kararının iptali istendi. Dosyada keşif kararı verilmişti ancak aynı taleple Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davanın reddedilmesi üzerine, bu karar gerekçe gösterilerek Marmaris Kent Konseyi’nin davası da 26 Ocak 2024’te reddedildi. Başka bir deyişle ne keşif yapıldı, ne de taraflar dinlendi.


bottom of page