Mavi Yolculuk Rehberi'ndeki 1500 fotoğraf
Yacht Türkiye dergisindeki “Küçük Koylar” yazılarıma bir yazar olarak başladım. Her gezimden sonra bir profesyonel fotoğrafçı arkadaşımız bahsettiğim koyları, kıyı ve köyleri gezer, fotoğraflarını çekerdi. 2010’lu yıllarda bu yazılarda kullanılan fotoğrafları çekmenin keyfini de yaşamaya karar verdim.
Cam gibi berrak masmavi denizler, heykel gibi kayalıklar, yeşilin her tonunu yansıtan deniz kenarı ormanları ya da çalılar, yosunlar arasında biblo gibi küçücük bir ağaç… Tepelere, kayalıklara çıkıp bu eşsiz doğayı fotoğraflamak insanın ruhunu dinginleştiriyordu.
Ancak bu kitapta kullanacağım fotoğrafları 10 binlerce karelik arşivimde tararken “küçük ve ciddi” bir sorunla karşılaştım: Kendi fotoğraflarımı çekmeye başlamadan önce gitmiş olduğum ya da aşırı yorgunlukla “ama bu akşamüstü de karaya çıkıp fotoğraf çekimi yapmayayım” dediğim koylara ait elimizde pek az görsel malzeme vardı. Özellikle yorucu 12 Adalar parkurlarında ve Kalkan-Kekova bölgesinde bu eksiklik kendini daha da fazla hissettiriyordu. Eski tarihlerde ziyaret ettiğimiz kimi yerlerdeki fotoğraflarım da bu kitapta sunmak istediğim görsel standardın çok uzağındaydı.
Bu eksikleri gidermek üzere kimi profesyonel, kimi amatör fotoğrafçı dostlara-tanıdıklara başvurdum.
Kaş-Kekova bölgesinde drone çekimleri yapan Kaptan Ergun Dündar; Fethiye-Göcek bölgesinde Atlas Dergisi’nin usta fotoğrafçısı Turgut Tarhan ile doğa gezginleri Nizamettin Saka ve Sibel Kuş; Hisarönü Bölgesi’nde drone çekimleri yapan denizci dostum Güneş Karaçetin ve Murat Türel; Güney-kuzey tüm Datça Yarımadası’nda profesyonel doğa çekimleri yapan iletişim sektöründen arkadaşımız Saygın Kurt; Gökova’da yıllardır havadan ve denizden fotoğraf çekimleri yapan Kaptan Ali Dizdar; Dalyan’ın köklü turizmcilerinden Fulya Okutan; ve Coast Guide Turkey dijital kılavuzunun kurucusu Levent Çelmen eksiklerin tamamlanması için arşivlerini açtılar.
Yacht Türkiye Dergisi Yayın Yönetmeni Eyüp Özel, Atlas Dergisi yazarı Ali Ethem Keskin, Bodrum Cup Onursal Başkanı Erman Aras, ülkemizin önde gelen grafik ustalarından Serdar Benli, mavi gezgin dostlarımız Özgür Öktem, Yukari Yılmaz, Ecehan Akkoyun ve kitabımızın editörü Sezar Atmaca görsel destek sağladılar. Mavi gezi arkadaşlarımız Cüneyt Ülgen, Esat-Zekiye Koçal, Nazmi Dönmez, Neşe Aktan ve Ayşegül Savur’un çektiği bazı fotoğrafları kendilerinden izin bile almadan kitabın arşivine kattım.
Bu katkılara rağmen fotoğrafı eksik kalan az sayıda küçük koyumuz vardı. Bu koyların görsel malzemesi için, öncelikle oradaki işletmelerin ve yerel yönetimlerin arşivlerinden yararlandım.
Son olarak da, ulaşamadığımız bazı bölgeler ya da arzu ettiğimiz görsel standartları sağlayabilmek için uluslararası fotoğraf ajansı Shutterstock’un arşivine de başvurduk.
Bu kitapta yer alan 1500’ün üstünde fotoğrafta imzası olan tüm doğa dostlarına teşekkürler. Zaman zaman bir küçük fotoğraf, sayfalarca yazıdan daha güçlü bir zihinsel etki yaratabiliyor.