top of page
aliboratav

Türkiye kıyılarında (Ege ve Batı Akdeniz) 63 küçük mavi koy, 79 güzel iskele...(1) - Nisan 2015

Güncelleme tarihi: 4 Nis

Knidos antik liman ve "modern" iskele... 


Aşağıdan yukarı, soldan sağa tek tek saydım. Ne yazık ki, uzun Türkiye sahillerinde yelkenli gezginlerin uğrayabileceği, konaklayabileceği, keyifli günler geçirebileceği 100 iskele çıkmadı. Olmazsa olmaz birkaç mendirek, ancak bot ile çıkabileceğiniz iskelesi olan bazı küçük koyları da ekledim ve sonuç: 79 irili ufaklı rıhtım ve iskele saydım.Ama siz siz olun bu 79 iskeleyi görmeden ve bu iskeleyi kuran, yaşatan insanları yeterince tanımadan ‘bu denizleri bitirdim’ demeyin. Bu sayıda Kuzey Ege-Bodrum-Gökova-Datça’daki 35 iskele ve rıhtım, Yacht Türkiye Mayıs 2015 sayısında Hisarönü-Marmaris-Fethiye ve ötesi...

 

 

Dünyanın pek çok ülkesinde dört mevsim yok! Üç ve hatta iki mevsim bile olabiliyor. Örneğin Hindistan’da ‘Kuru aylar, Muson yağmurları ve Bahar’diye üç mevsim var. Amazonlar’daise yağışlara göre suların yükselmesi ve alçalmasıyla tanımlananiki mevsim yaşanıyor. Aynı şekilde Galapagos Adaları’nda da mayıs-kasım arası soğuk, rüzgârlı ve sisli Garua mevsimi; diğer aylarda ise sıcak-sakin mevsim yaşanıyor. Denizciler için de iki mevsim tanımlanabilir: Tekneler karada mevsimi - tekneler denizde mevsimi. Geldik yine bir nisan ayına, yani denizlere açılma mevsimine...

Arya Yatçılık’ın ortaklarından Rüştü Tezcan, ‘Mavi yolculuğun gayıkları ve teğneleri’ isimli makalesinde Bodrum Ticaret Odası’nın 2005 yılında yaptığı bir araştırmadan aktarıyor; Bababurnu’ndanFaselis’e kadar Türkiye kıyılarında yatçılığa uygun 239 koy saptanmış. Ancak bu 239 koyun 98’i tam anlamıyla kullanılabilir durumda. Yoğun yapılaşma, balık çiftlikleri gibi nedenlerle 43’ü tamamen kaybedilmiş, geri kalanlar da ciddi risk altında. (İskeleye Yanaşan, s.274, İletişim Yayınları, 2013)

Denize açılınca karar verilmesi gereken en önemli şey ertesi akşamın nerede geçirileceğidir. Bir haftalık bir deniz tatilinde insan üç-dört gece ıssız koylarda geçirirse, diğer akşamlarını da bir iskeleye yanaşıp, dışarda yemek yiyerek, kendini şımartarak geçirmeyi istiyor. Neticede iskele demek, acil gereksinimlere bir çözüm; bazen elektrik, su, bakkal-market, mazot ve gençler için de Wi-Fi demek.

2015’te denize açılacaklar için ben de bir iskelelerimiz envanteri yapmaya kalktım. Eksiklerim, atladıklarım, bilmediklerim olabilir, ama çoğuna karayolu ulaşımı olmayan 63 koy ve bük ile küçük-büyük 79 iskelelik bir liste çıkardım. (Bazı koylarda konaklanabilecek birden fazla iskele var.)

 

İnsanlı - insansız koylar

Geçtiğimiz kış bir gün eski bir denizci ağabeyimle karşılaştım. Biraz da sitemle “Hâlâ yazıyor musun küçük koylarını? Bitmedi mi artık küçük koylardaki restoranlar, iskeleler? Asıl insan eli değmemiş yerleri yaz, denizciler için asıl güzel duraklar tek bir insana rastlamayacağın, o ıssız koylardır” dedi.

Hem hak veriyorum, hem de vermiyorum.

Haklı! Çünkü denizin asıl tadı, huzuru, insanı sakinleştiren, sağaltan etkisi kesinlikle o ıssız koylarda... Ama bir yandan da insan, kısa süreli de olsa bir deniz tatiline çıktığında biraz lezzet, biraz sosyallik de arıyor. Deniz dostlukları bir başka oluyor. Ve bu dostluklar iskelelerde başlıyor.

Yacht Türkiye Nisan-Mayıs 2015 sayılarında iki bölüm halinde yayınlanacak bu yazı, denize ilk kez açılacaklar için hangi koylarda, hangi iskelelerle, rıhtımlarda hizmet ve insan bulabilecekleri için bir rehber.

Deneyimli denizciler için de, denizlere açılmadan önce bir bilgi ve anı tazelemesinde fayda var. Her zaman gittiğiniz rotalarda yeni iskelelere bir şans verebilir, yeni keyifler, yeni dostluklar keşfedebilirsiniz.

İşte Kuzey Ege-Bodrum-Gökova’daki 31 durak noktası. Devamı gelecek aya...

Keyifli, sağlıklı bir deniz sezonu ve iyi seyirler olsun...

        

 

---------------------------------

Kayda alınacak ne var, ne yok?

  • İskele

  • Tonoz

  • Botla çıkılabilir iskele

  • Su

  • Elektrik

  • Yakıt

  • Market

  • Duş

  • Vi-Fi

  • Çamaşırhane

  • Karayolu

---------------------------------

 

 

 

KUZEY EGE

1.   Gökçeada Kaleköy Limanı: Türkiye’nin en büyük adası, ama mübadele alışkanlıklarımızla kültürünü neredeyse tamamen yitirmiş ve son yıllarda tekrar edinme çabaları gösteren bir adamız. Kuzu Limanı ne kadar soğuksa, Kaleköy çevresindeki tarihi izleri bir o kadar sıcak. Ayrıca Sualtı Milli Parkı’na yakınlığı nedeniyle bir scuba cenetti. Gökçeada’da Zeytinli Köyü’nde Barba Hristo’da dibek kahveyi ve İmbros Feraye’de sübye ve kalamarı atlamayın.

İskele Su Elektrik Yakıt Market Karayolu

 

2.   Bozcaada Limanı: Yatçılar için Türkiye’nin en önemli ‘ada’ kültürü merkezi. Gitmesi zor, uzun bir tatil açısından çevresi boş. Ama hem limandaki Boruzan ve Koreli gibi klasikleşmiş restoranları, Polente gibi kült kafeleri, hem de adanın keyifli koylarıyla eşsiz.

İskele Su Elektrik Yakıt Market Karayolu

 

3.   Babakale Mendireği: Anadolu’nun en batı noktası. Görmeden olmaz, özellikle kış aylarında yoğun bir deniz ürünleri ticaret noktası, tabii bu özellik keyifli ve salaş restoranlar anlamına da geliyor. Ege ve Akdeniz’e tekne transferlerinin durak noktası.

İskele Su Elektrik Yakıt Market Karayolu

 

4.   Assos Antik Limanı: Girmesi ve yerleşmesi oldukça zor. Ama kesinlikle müthiş keyifli bir liman. Mendireğin uç kısımlarına aborda olmak ya da kısa bir zincir ile iyi havalarda kıçtankara yanaşmak mümkün. Limanın girişinde iskelenizde kalan bir otel rıhtımına da 5-6 tekne baştan kara bağlanabiliyor. Assos’un restoranları son yıllarda bir hayli kalite kaybetti. Ama hâlâ en iyisi eski Muhtar’ın Yeri...

İskele Market Karayolu

 

5.   Küçükkuyu Limanı: Adı üstünde liman ve bir küçük kent hayatı. Ama yine de sert havada soluklanmak ya da uzun bir yolda küçük bir mola için bölgedeki en iyi sığınak. Üstelik hemen limandan kente adım attığınızda Yengeç Restaurant diye bir cennet var. Ağzının tadına meraklı olanlara şiddetle tavsiye edilir. Cunda ile yarışabilecek bir mutfak.

İskele Su Elektrik Yakıt Market Karayolu

 

6.   Cunda Mendireği: Ege mutfağı ve Ayvalık Adaları Milli Parkı’nın harika gezi alanları Cunda’yı denizciler için vazgeçilmez kılıyor. Ama yatçılar için iskele keyfi yaşanacak bir yerinin olmaması da daha katedecek hayli yol olduğunu düşündürüyor.

İskele Yakıt Market Karayolu

 

7.   Cunda Ortunç ve Ada Camping İskeleleri: Ayvalıkkıyılarında 24 ada var, ama Cunda hariç hiçbirinde yatçıların yanaşabileceği bir iskele yok. Sadece hava çok sakin olduğunda ya da poyraz estiğinde Cunda’nın batı ucunda Ortunç ve Ada Camping tesislerine botla çıkabilir sakin ve huzurlu bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Rüzgâr çoğunlukla olduğu gibi batıdan esiyorsa Ortunç ile tam karşısındaki Pınar Adası arasındaki boğaza sığınmanız mümkün. Ama boğazda derinlik hızla azalır, fazla içeri girerseniz karaya oturabilirsiniz.

Botla çıkılabilir iskele Duş Karayolu

 

8.   Kalem Adası: Çanakkale’den İzmir’e doğru giderken nefis bir mola noktası. Tropikal bir atmosfer. Adaların arasına güneyden girebileceğinizi unutmayın. Otel ve restoranı biraz gereksiz seviyede lüks tarife. Dikkatli olmak kaydıyla Bademli Limanı’na yanaşırsanız sahilde çok keyif alacağınız bir restoran vardır.

Botla çıkılabilir iskele

 

9.   Çeşme Aya Yorgi Koyu:Koskoca Çeşme Körfezi ve çevresinde Nergis Koyu ve İzmirlilerin deyimiyle Eşek Adası’nın (Karaada) ıssızlığını bir yana bırakırsanız, biraz da restoranlara, sosyal yaşama yakın olayım dediğinizde en iyi seçenek Aya Yorgi. Aksi taktirde Alaçatı ve Çeşme marinalarına ya da Dalyan’ın bulanık kanalına mecburcusunuz. (Marinalarda ise özellikle hafta sonlarında tahammülünüzü zorlayacak bir trafik var.)

Botla çıkılabilir iskele Market Duş Karayolu

 

10.               Urla mendireği: Çok zor yer bulunur. Ama kıyıdaki restoranlar bir harika. Özellikle Mayıs ayında barbun zamanı kaçmaz bir lezzet bombası.

İskele Su Elektrik Market Karayolu

 

11.               Sığacık ve Teos: Sığacık eski kent bölümü gezilesi görülesi bir yer. Maalesef Teos Marina dışında yatçıların yanaşabileceği bir yer yok. Ama marinanın hemen önünde körfezin hakim batı rüzgarlarına siper olan yüksek bir burun var. Bu doğal mendireğin kıyısında da şaşırtıcı ölçüde temiz, berrak, turkuaz renkli bir deniz. Marinaya girmek istemeyenler burada demirleyip botla balıkçı barınağına yanaşabilir, akşam da çarşı sokağında kendilerine bir balık ziyafeti çekebilirler.

Botla çıkılabilir iskele Market Çamaşırhane Karayolu

 

MANDALYA VE BODRUM

 

12.               Kazıklı Kaptan’s Inn: Didim ile Bodrum arasında Güllük (Madalya) Körfezi’nde en ücra noktada sevimli bir sahil restoranı. Küçük iskelesinde güzel bir gece geçirebilir, restoranında deneysel tatlar keşfedebilirsiniz. İddialı bir mutfak şefi vardır. İskelenin sahile yakın kesimi sığdır. Deniz ise maalesef fena halde bulanık.

İskele Tonoz Su Elektrik Duş Vi-Fi Çamaşırhane Karayolu

 

13.               Iassos-Kıyıkışlacık: Balık çiftlikleri tarafından hırpalanan Mandalya Körfezi’nin en güzel ve tarihle iç içe barınma merkezi. Çevresinde balıkçı boldur, Ceyar Restoran da bu balıkları güzel pişirir. Tereyağında karidesini özellikle tavsiye ederim. Girişte,iskele tarafında sualtındaki antik mendireğe dikkat.

İskele Su Elektrik Market Karayolu

 

14.               Cennet Koyu Atami: Bodrum yarımadasının denizciler için hala en güzel koyundaki yegane iskeleydi, yıkıldı. Mis kokulu narenciye ve çam ağaçları arasındaki Atami’de yemekler de fena değil. Haritalarda ismi Ilıca Bük. Dolunayda manzara şahane.

İskele Tonoz Su Elektrik Duş Vi-Fi Çamaşırhane Karayolu

 

15.               Gümüşlük İskele: Kim ne derse desin Bodrum’un simgesel tarih ve lezzet durağı. Hemen koyun girişindeki (Leleg’in yanı) iskeleye yedi-sekiz tekne kıçtankara yanaşabiliyor. Yer bulmak ise kolay değil. Ama Gümüşlük Koyu’nun iç kısımlarında alargada kalıp akşam sahildeki restoranlara botla çıkmak ayrı bir keyiftir. Tavşan Adası’nın güney yamacındaki kayalıklarda şnorkel yapmak da şahanedir.

İskele Su Elektrik Market Karayolu

 

VE GÖKOVA...

16.               Çökertme Korsan Mahir: Bodrum Yarımadası’ndan güney doğuya kıvrılınca Türkiye’nin mavi imparatorluğuna adım attınız demektir. Orak Adası ve Kise Bükü muhteşem ama deniz ve doğa ile kendi başınasınız. Gökova’nın kuzey kıyılarında ilk durak Çökertme. Kıyıdaki iskele ve restoranların en ünlüsü de tepesinde korsan bayrağı dalgalanan Mahir’in Yeri (Rose Mary). Gece karanlık çöktüğünde denizin ortasında gürül gürül bir ateş yandığını gördüğünüzde de şaşırmayın.

İskele Tonoz Su Elektrik Market Duş Vi-Fi Karayolu

 

17.               Çökertme İbrahim Kaptan: Çökertme’nin filotillaların da sık konakladığı ikinci klasik restoranı. Geçtiğimiz yıllarda iskelesini de büyüttü ve sağlamlaştırdı.

İskele Tonoz Su Elektrik Market Duş Vi-Fi Karayolu

 

18.               Çökertme Restaurant: Ayrımcılık olmasın, koyda bir de yine eskilerden Çökertme Restaurant’a gidebilirsiniz. Mavi yolcuların vaz geçilmez duraklarından biri olan Çökertme Koyu’nda her restoranda meşhur Çökertme Kebabı ilanlarını göreceksiniz. Bence deniz ürünlerinden şaşmayın...

İskele Tonoz Su Elektrik Market Duş Vi-Fi Karayolu

 

19.               Akbük Altaş: Dolunayı görkemli, denizi de bir başka güzel bu küçük koyun akşam yanaşmak için en çok tercih edilen iskelesidir. Tabii filotillalardan yer kaldıysa. Akbük’te her zaman güzel barbun bulunur. Bir de uyarı: Geceyarısı Kıran rüzgârı patlarsa hemen iskeleden ayrılıp koyun kuzey kıyısına sığınmak en iyi çaredir.

İskele Tonoz Su Elektrik Market Çamaşırhane Karayolu

 

20.               Akbük Doğa: Halep Çamı ormanının kıyısında gerçekten doğa ile içiçe bir iskele. Akbük’ün bazen insanı sinir eden araba trafiğinden de uzak.

İskele Duş

 

21.               Sedir Adası Tarihi Liman: İşte kıyılarımızda tarihle ve doğanın yaratabileceği harikalarla en fazla içiçeolabileceğiniz yerlerden biri. Tarihi limandaki iskeleyi sadece geceleri ve karaya çıkmamak şartı ile kullanabilirsiniz. Gündüz günlük tur teknelerine ait. Ayrıca yemeğinizi de teknede yiyeceksiniz. Burada doğal olarak restoran yok.

İskele

22.               Karacasöğüt Belediye İskelesi: ‘Çin Mahallesi’ olarak bilinen en konuksever ve kozmopolit belediye iskelelerinden biri. Lakabından da anlaşılabileceği gibi burada yaşayan oldukça geniş bir gezgin-denizci topluluğunu barındırıyor. Köy restoranları pek parlak değildir, ama Gökova’da ikmal yapılabilecek ender iskelelerden biridir.

İskele Su Elektrik Yakıt Market Karayolu

 

23.               Gökova Yelken Kulübü: Bu da Çin Mahallesi’nin ‘kuralsızlığı’nın tam tersine, denizlerimizde denizcilik örf ve adetlerine en sıkı uyulan konaklama ve eğitim merkezlerinden biri. Dünya turunu tamamladıktan sonra hayalini gerçekleştirebilen şanslı denizcilerimizden Haluk Karamanoğlu tarafından Karacasöğüt Koyu’nun batı yakasında 13 yıl önce kuruldu.

İskele Tonoz Su Elektrik Duş Vi-Fi Çamaşırhane

 

24.               Okluk Denizkızı Kaptan: Gökova’da her denizcinin âşık olduğu Okluk Koyu’ndaki mükemmel konaklama tesislerinin ilki. Günlük ağaçlarıyla sarılı bu iskele bizim de favori mekânımız. Her yıl 15 Nisan’da Okluk’da kış tatili bitiyor.

İskele Tonoz Su Elektrik Market Duş Vi-Fi Karayolu

 

25.               Okluk Yücel:Okluk’un diğer mükemmel tesisi de Yücel Restoran’dır. Biz ilk görüşte aşkla Denizkızı’nın müdavimi olmuşuz, diğerine hiç uğramamışız. Ama Yücel’in de eşit sayıda âşık müdavimi olduğunu ve onların da Denizkızı’na uğramadığını biliyorum.

İskele Tonoz Su Elektrik Duş Vi-Fi Karayolu

 

26.               Ayın Koyu-Defneli Şimşek: Değirmen Bükü’nün girişinde batıda kalan kuzeyli havalardan etkilenen ama melteme liman sessiz sakin bir koy. Burada yıllardır Defneli Şimşek Restaurant hizmet verirdi. 3 yıl önce sahibi Ercan bey intihar etti. Restoran kapandı. 10 teknenin bağlanabildiği iskelesi ise metruk bir şekilde duruyor. Değirmenbükü’nde balık avı tamamen yasaklandı. O nedenle koyun balıkçı kayıkları da artık pek ortada görünmüyor. Ama haftasonları karayolundan piknikçiler gelmeye devam ediyor.

İskele

 

27.               Longöz Kır Kahvesi İskelesi: Gökova’nın en büyülü koylarından biri olan Longöz’ün dibindeki bataklık alanda uzun süredir kurulu bu kır kahvesi geçen yıl kapalıydı. Bu yıl açılır ve keyifli bir orman gezisi ardından soğuk içecek, çay kahve bulabileceğiniz bir yer yeniden hizmete girer mi bilmiyorum. (Longöz’ün iç kısmı sığ, ancak botla gidebilirsiniz.)

Botla çıkılabilir iskele

 

28.               Yediadalar Küfre Sahil İskelesi:Yediadalar’da Küfre Koyu’nda ancak üç gulet ya da uzun paserellalı teknenin yanaşabildiği doğal toprak rıhtım dışında hiçbir iskele yok. Ama ormanın içinde çok sempatik bir restoran var. Ve bu restoranın sığlık üzerinde uzayan minik tahta iskelesine botla yanaşmak mümkün. Ama o kadar sığ bir su ki, ancak dar bir kanaldan ve kürekle ulaşabilirsiniz.

Botla çıkılabilir iskele Su

 

29.               Yediadalar Bekar Koyu Sahil İskelesi:Yediadalar’ın yanaşması güç sığ sularının dibindeki bir diğer minik ahşap iskele. Bekar Koyu’nda tesis yok, sadece bölgenin en hoş orman dokusunu gezebilmeniz için karaya çıkacağınız bir balıkçı terasından söz ediyorum. Ayrıca şanslıysanız, burayı mesken eylemiş balıkçı aileleri topluluğundan taze balık da edinebilirsiniz.

Botla çıkılabilir iskele

 

30.               Amazon Deresi İskele: Bu iskeleye ulaşmak için botla gireceğiniz minik derede ilerlemek bile yeterince heyecan verici. İskelenin devamındaki patikadan 15 dakika sık ağaçlar arasında yürüyerek Amazon Kamping’e ulaşabilir, şanslıysanız çok güzel ev yemekleri de yiyebilirsiniz.

Botla çıkılabilir iskele

 

31.               Büyük Çatı Sahil İskelesi: Gökova’nın güney sahillerini bitirmeden ulaşabileceğiniz son minik iskele Büyük Çatı’daki balıkçı kolonisinin bağlandığı ahşap rıhtımdır. Koy efsanevi güzellikte. Sabah iskelede konaklayan balıkçılardan taze balık da alabilirsiniz.

Botla çıkılabilir iskele

 

DATÇA...

 

32.               Körmen Limanı: Kimse 7 mil batıdaki Mersincik ve ucundaki Akvaryum isimli minik girinti dururken Körmen Limanı’nda konaklamaz. Körmen’in ünlü ve tek balıkçısı Hüsnü bile, sonunda canına tak etti Datça’ya taşındı. Ama Gökova’nın girişinin ünlü fırtınalı denizlerine yakalanırsanız ya da karayolu ile Datça’ya geçip bir şey temin etmek zorundaysanız tek şansınız var: Körmen. Bu liman körfezin güney yakasındaki son güvenli sığınak. Bakalım hızla süren marina tamamlandığında, bu ıssız ve sevimsiz limanın makus talihi de dönecek mi?

İskele Su Elektrik Yakıt Karayolu

33.               Knidos İskelesi: Gökova’dan güneye doğru giderken Deveboynu Burnu’ndaki feneri dönünce Ege ile Akdeniz’in buluştuğu sulara adım atıyor ve ülkemizin en önemli tarihi limanlarından biri olan Knidos’a geliyoruz. Gece ışıklandırılan antik amfi tiyatronun hemen altında Knidos İskelesi kelimenin gerçek anlamıyla büyüleyici bir mekân. Restoranda sakin bir akşam yemeği de aynı şekilde...

İskele Tonoz Su Elektrik Duş Karayolu

 

34.               Palamut Bükü Barınağı:Hisarönü Körfezi’nde Simi Adası’na doğru ilerlerken ilk durak; batı rüzgârlarına açık dümdüz sahillerde sığınılacak tek balıkçı barınağıdır. Sahil şeridi boyunca Merhaba, Adamik, Dolphin, Liman gibi pek çok keyifli restoran bulabileceğiniz Palamutbükü’nün taşlık plajında deniz de harika; berrak ve içilecek kıvamda.

İskele Su Elektrik Yakıt Market Karayolu

 

35.               Hayıt Bükü: Doğa harikası bir küçük koyumuz daha. Ne yazık ki, geçen kış bazı işgüzarlar muhtarlığın çok güzel bir şekilde işlettiği ve yatçıların da çok çok sevdiği Hayıt Bükü iskelesini yıktılar. Buna sebep olanlar ve bir çözüm bulmayanlar yakında ne ettiklerinin farkına varırlar diye umuyorum. Alargada kalmak ya da koyun güneybatısındaki kayalık mendireğe kıçtankara yanaşıp solugandan da kurtulmak hala mümkün. Yemek için Ortam ve 5-6 yüz metre ilerdeki Gabaklar bizim favorilerimiz.

Botla çıkılabilir iskele Market Duş Karayolu

 

36.               Datça Kargı Sahil İskeleleri: Datça Liman’da yemek, market, su, mazot her şey var. Ama yanaşacak yer bulmak çok çok zor. Kötü havaya denk gelir ve sığınacak yer ararsanız 2 mil batıda Kargı Koyu’na gidin. Cennet Köy, Yeşim ve Kargı isimli sempatik restoranlara botla çıkabilirsiniz. Ya da Nirva’nın küçük iskelesini bir deneyin... Deniz çok güzeldir, ama özellikle hafta sonları kalabalık ve gürültü olur.

Botla çıkılabilir iskele Market Duş Karayolu

Comments


bottom of page