Hisarönü Körfezi Kocabahçe Koyu... Fisher Mehmet'in ünlü Sailor's Paradise iskelesi... Çok kalabalık bir gün...
Neden iskeleleri ıssız koylardan daha çok önemsiyorum?
Yani, Çanakkale’den Kekova’ya dantela gibi işlenmiş mavi yolculuk kıyılarımızda, iki çivi çakılmış da olsa, büyük-küçük bir iskele, düzgün-yamuk bir rıhtım ne fark yaratıyor?
Örneğin...
Değerli biliminsanı Azra Erhat, Cengiz Bektaş’ın ‘Bedri Rahmi Nakışlı bir Deneme’ isimli mavi yolculuk kitabına yazdığı önsözde diyor ki; “Mavi yolculuk hem doğaya, hem de insana karışmaktır.”
Azra Erhat mavi yolculuk hakkındaki tüm yazılarında “Tarihe, kültüre de karışmaktır” der. Onu da ekleyelim. Ama bence burada kilit sözcük ‘insana karışmak’...
Herhalde bu sözcükle kastettiği, teknenizi paylaştığınız en yakın dostlar değil...
Bu yoldan biz de geçtik. Zaman içinde, mavi yolculuklarımızda çok farklı insanlar tanıdık.Onlar deniz insanlarıydı!
Victor Hugo’nun ‘Deniz İşçileri’, Ernest Hemingway’in ‘Yaşlı Adam ve Deniz’, Richard Bode’nin ‘Ustam Rüzgar’, Bernard Moetissier’nin ‘Uzun Yol’ romanlarında; ya da ülkemizden örnek düşünelim, Halikarnas Balıkçısı’nın ‘Aganta Burina Burinata’sında, Sadun Boro’nun kıyılarımızda gezerken elimizden düşürmediğimiz ‘Vira Demir’inde, Selçuk Uraz’ın ‘İstanköy Altı Bodrum’ eserlerinde anlattıkları,tam da bu deniz insanlarıdır.
Kıyılarımızın deniz insanları...
Bu insanlar... Şaşırtıcı ölçüde fedakardırlar, yardımseverdirler;neredeyse her zamandostturlar... Ve hatta,1 kilo balığı size bilmemkaç liraya satmaya kalkan olursa, gözlerine biraz sitayişle bakarsanız, yüzükızarır.
Mavi yolculuklarınızda Kuzey Ege’nin ot sever Giritlilerini,adalılarını; Bodrum yöresinin paytak yürüyenKaryalılarını; Akdeniz’in deliyürek Yörüklerini tanıdıkça, İstanbul-Ankara ya da Paris-New York gibi metropollerde göremeyeceğimiz bir insan doğası ile karşı karşıya olduğumuzu hissettik...
Bu şehir hayatında alışık olmadığımız doğa nereden geliyor?
Şüphesiz ki, öfkesi de,müsamaha ve şefkati de olmayan denizden; deniz yaşamının yalınlığından geliyor.
Onların mottosu net: Denize saygısı olmayanın denizden çekeceği de çoktur.
Çocukluklarından itibaren öğrenmişler, şimdi saygı ve sevgi ile bize öğretiyorlar…
Öğrenecek çok şey var!..
3 yıldır,son kuşak kıdemli Bodrum denizcilerinden Durmuş Kaptan’la her sezon bir haftalık mavi yolculuğumuz var.
Güvertede yatar, sabah erken saatte onunla birlikte dümenin yanında yerimi alırım. Bana her gün bilmediğim, duymadığım öğütler, dersler verir. Mesela, sert havada bizi geçen ya da bizim geçtiğimiz bir tekne olursa, mırıldanarak “Selametle gidin” diye bir mesaj yollar gökyüzüne. Bir gün dudaklarındaki mırıltıyı okumaya çalıştığımı farketti, döndü dedi ki; “Denizde başına bir kötülük gelmesin, baban bile yardım etmez!”
Asıl kastettiği ‘yardım edemez!..’
Biliyoruz ki, denizcilik kültürünü azıcık koklamış herkes,zora düşenehayatı pahasına elinden gelen her türlü yardımı yapmaya çalışır. Doğanın, denizin zorlu imtihanına gönüllü girer.
Ben bu ıssız küçük mavi koylarda bu gayretin, fedakarlığın sayısız kez tanığı oldum. Her seferinde şaşırmaya devam ediyorum...
O nedele iskeleleri seviyorum. Her yanaştığım iskelede, iki tabak yemek, iki kadeh içecek bulma rahatlığının yanı sıra, deniz insanlığına geçiş hakkında bir şeyler öğrenmeye de çalışıyorum.
Yani demem o ki;
“Kabul, şehir hayatından kısa süre kurtulanlar ıssız koylarda kafa dinlemeyi özlüyor. Ama şu eşsiz kıyılarımızda, harika küçük koylarımızda tanışacağınız her deniz insanıda size bir şey katacaktır. Aman bu konuyuıskalamayalım!”
Evet!
Buyrun size, Hisarönü’nden Kekova’ya durak noktalarımızı; yani Akdeniz kıyılarımızda gezginlerin, tatilcilerin mavi yolculuk sınırlarındaki 44 iskeleninözetenvanteri...
2015 sezonunda denize açılanlara, açılacaklara keyif ve sağlık diliyorum.
İyi seyirler…
---------------------------
Kayda alınacak ne var, ne yok?
İskele
Tonoz
Botla çıkılabilir iskele
Su
Elektrik
Yakıt
Market
Duş
Vi-Fi
Çamaşırhane
Karayolu
--------------------------------
HİSARÖNÜ VE YEŞİLOVA
1. Bencik MTA İskelesi: İskele var ama başka pek bir şey yok. Oysa Hisarönü’ne gelip de Bencik’te konaklamadan olmaz. Datça Yarımadası’nın içine doğru giren ve sürprizlerle dolu onlarca minik kovuğu bulunan 1.5 millik bir fiyord. Ağaçlar arasında bir saklı cennet. Dibinde de bir küçük plaj ve MTA’nın dinlenme tesisi var. Botla iskeleye çıkınca, sadece alışveriş yapabileceğiniz bir büfe ve sıcakta kavrulanlar için duş fırsatı bulabilirsiniz.
Botla çıkılabilir iskele Karayolu
2. Orhaniye ZuZu:Aktur’un doğu koyundaki ve Bencik’in orman içindeki minik iskelelerini bir yana bırakırsak, Hisarönü kıyılarını kuzey yakadan başlayarak dolaşırken iskelesine yanaşacağınız ilk yer,suyu biraz bulanık olmakla birlikte Orhaniye. Hisarönü sevdalılarının yakından tanıdığı Zuhal Hanım, Orhaniye’de 2 yıl önce ZuZu diye bir restoran açtı. Zuhal Hanım’ın organik ve orijinal mutfağının tadına bakmak isteyenler için vazgeçilmez bir adres.
İskele Tonoz Su Elektrik Market Duş Karayolu
3. Orhaniye Fanari ve Mistral: Hemen Martı Marina’nın yanında 7-8 teknenin yanaşabileceği bir iskele. Kıyıda biri geleneksel deniz ürünleri diğeri Tai mutfağı 2 kalite kokan restoran. Ayrıca pizza-makarna, güzel İtalyan mutfağı da bulabilir; marinadan ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
İskele Tonoz Su Elektrik Yakıt Market Duş Çamaşırhane Karayolu
4. Orhaniye Lunabegonvil:Kızkumu ile ünlü Orhaniye Koyu’nun en güzel köşelerinden birinde ve en eski iskelelerinden biri. Doğal olarak Akdeniz mutfağı ve deniz ürünleri bulunabilir. Ama Orhaniye Koyu’nun güney kıyısında yanyana sıralı 5 iskele ve kıyılarındaki restoranların favorilerim arasında olduğunu söyleyemem.
İskele Tonoz Market Karayolu
5. Selimiye Sardunya: Ege sahil restoranları arasında fark yaratanlardan biri niteliğini taşıyan şık bir restoran ve önündeki 12 teknelik iskele. Muhammet Bey, iyi balık ile yüksek hizmet kalitesini bir araya getirerek yıllarca Hisarönü’nün vazgeçilmez duraklarından biri olmayı başardı. O kadar başarılı oldu ki, şimdilerde yer bulmak sorun!
İskele Tonoz Su Elektrik Market Duş Karayolu
6. Selimiye Giritli: Selimiye’de değişik Akdeniz lezzetleri sunarak gerçekten fark yaratan bir diğer restoran. Burada iskele yok rıhtım var, yer bulmak yine sorun! Çünkü rıhtımın yarısı genellikle iskelede bekleyen kiralık tekneler tarafından kullanılıyor.
İskele Su Market Karayolu
7. Selimiye Hidayet:Koyun kuzey yakasında mütevazı bir restoran ve minik iskelesi. Hidayet’in mutfağı balıkçılardan ve yerel pazardan gelen kısıtlı miktarda ürünle hizmet veriyor. O nedenle her zaman istediğiniz her yemeği bulabileceğinizi söyleyemem.
İskele Market Karayolu
8. Selimiye Aurora: İyi bir ambiyans, üzülmeyeceğiniz yemekler. Aurora bana her zaman iştahla yemeğe koşacağım bir restoran değil de ‘Sahilde keyifli bir bar gördüm’ hissi veriyor.
İskele Tonoz Su Elektrik Market Karayolu
9. Selimiye Köy İskelesi: Sahillerimizde bir muhtarlık tarafından işletilen ender tertipli ve temiz iskelelerden biri. 40 kadar tekne konaklayabiliyor. Restoranların iskelelerine yanaştığınızda oluşan ‘akşam yemeğe bekleriz’ beklentisinden uzaklaşıyorsunuz.
İskele Tonoz Su Elektrik Yakıt Market Karayolu
10. KocabahçeSailor’sParadise: İşte Hisarönü’nün efsane duraklarından biri! Issız koylarda açılan ilk işletmelerden. Kurucusu Fisher Mehmet. Nefis deniz, geniş bir bostan, eğer önceden haber verirseniz çalıştığı usta balıkçılardan güzel balık da temin edebilecek bir işletme. Dolayısıyla mutluluk garanti. Sadece filotilla geldiğinde yer bulamayabilirsiniz.
İskele Tonoz Duş
11. Dirsek Bükü: Dirsek, Hisarönü’ndeki favori mekânımız. Ekmeği de güzeldir, balığı da, hele denizi... Vakit bulduğunda ve neşeli olduğu günlerde Levent’in şovuna da doyum olmaz. Siz siz olun Dirsek Bükü’nde akşam konaklamaya gelenler gittikten sonra en azından birkaç saat kalın,sabah saatlerinin ıssızlığının tadını da çıkarın.
İskele Tonoz Duş Vi-Fi
12. Bozburun Yacht Club:Bozburun’a denizden girerken,karayolundan en uzak noktada, kıdemli denizcilerimizden Süleyman Dırvana’nın evi vardı. Vefatının ardından anısını yaşatacak bir yelken kulübüaçıldı. 10 teknenin bağlanabildiği iskelesi ve restoranı ile şu anda Bozburun’un en iyi durak noktası.
İskele Tonoz Duş Vi-Fi
13. Bozburun Sabrina’s ve Karia Bel: Bozburun’un efsane deniz ürünleri restoranı Orfoz kapandı. Ama komşuları denizcilere hizmete devam ediyor. Karia Bel’in 3-4 teknenin yanaşabildiği iskelesi çok güzel. Sabrinas’ta da 4-5 tonoz var, botla restorana alıyorlar. Ayrıca Asım’ın 5 çayı kekleri de hiçbir zaman unutulmaz.
İskele Botla çıkılabilir iskele Duş Vi-Fi
14. Bozburun Limanı: Hisarönü’ndeki en derli toplu lojistik merkezi. 2000-2010 yılları arasında köydeki restoranlar tam bir felaketti. Son 4 yıldır “Bunlara ne versek yerler” mantığı iflas etti. Liman çevresindeki restoranlar, marketler çok hızlı bir toparlanma içinde. Bunu limanda geceleyen teknelerin sayısındaki artıştan da gözlemleyebilirsiniz.
İskele Su Elektrik Yakıt Market Karayolu
15. Söğüt Octopus:25-30 yelkenlinin bağlanabildiği iskelesi bu bölgenin en büyüğü. Tek sorun batıdan şiddetli rüzgâr olduğunda yanaşabilmekte. Restoran keyifli. Duşlarının temizliğini en güç beğenen denizciler bile minnetle anıyorlar.
İskele Tonoz Su Elektrik Yakıt Market Duş Vi-Fi Karayolu
16. Söğüt Denizkızı:Bu kıyılarda bulabileceğiniz gerçek bir lezzet ustası. Muhammed Usta’nın yaptığı balığı parmaklarınızla birlikte yersiniz. Mevsimin ilk günlerinde sebzeler de arka bahçedeki bostandan. Tek sorun ancak 5 teknenin bağlanabileceği iskelesinde yer bulmak. Bir de Söğüt’ün bu köşesinde Yeşilova Körfezi’nin çırpıntısı hissedilebilir.
İskele Tonoz Su Elektrik Market Duş Karayolu
17. Yeşilova Phoneix: Yeşilova’nın yerleşim olmayan güneydoğu köşesinde yeni açıldı. İskelesi çok güzel, ama rüzgâr kuzeye dönerse fena vurabilir.
İskele Tonoz
MARMARİS KÖRFEZİ
18. Bozukkale Ali Baba: Rodos Boğazı sakin olduğunda çarşaf gibi olabilir, ama hava azdığında benim diyen denizcinin başını döndürür. Marmaris Körfezi’ne döndüğünüz anda karşınıza çıkan Bozukkale’nin en eski ve en çok bilinen durak noktası Ali Baba’nın iskelesidir.
İskele Tonoz Elektrik
19. Bozukkale Mustafa:Bozukkale Koyu’nun iç kısımlarında Mustafa’nın iki ayrı restoranı ve iskelesi bulunur. Bu koy Marmaris-Hisarönü rotasında en önemli geçit durağıdır. Mustafa’nın tesislerinin (Sailors’ House) sadık müdavimleri vardır.
İskele Tonoz
20. Serçe Hasan’ın Sahil İskelesi:Bozukkale’den Marmaris yönündeki bu saklı koyda yıllardır zorlu havalarda denizcilerin sağlam bir şekilde yanaşmalarına yardım eden Hasan’ın restoranı (Kaptan Nemo) da çok sempatiktir. Siz botla gitmeye üşenebilirsiniz, Hasan kayığıyla gelir sizi alır.
Botla çıkılabilir iskele
21. Çiftlik Alarga Sailing Club:Bozburun’danMarmaris’e doğru ilerlerken tesisleriyle ve sert havalardakikorunaklılığıyla en büyük koy Çiftlik’tir. Alarga da (eski adı Fanya Club) bu koyun en havalı tesisidir. Çamaşır yıkamaya kadar her hizmeti bulabilirsiniz.
İskele Tonoz Su Elektrik Yakıt Market Duş Vi-Fi Çamaşırhane
22. Çiftlik Deniz Restaurant:Gözlemeleriyle ve sabah kahvaltılarıyla ünlüdür.
İskele Tonoz Su Elektrik Market
23. Çiftlik Rafet Baba: Koyun en eskilerinden Rafet Baba’da güzel balık da yiyebilirsiniz. Koyun ortasında, denize uzanan bu iskeleler denize girmek için de sahillerimizin gözde mekânlarıdır.
İskele Tonoz Su Elektrik Market
24. KumlubükYacht Club: Kurucusu Hollandalı Ahmet yakın süre önce kaybettiğimiz bir efsane deniz dostu. “Herkes balık satıyor, ben denizin ortasında mükemmel bir Çin mutfağı sunacağım” demişti. Kendisini kaybettik ama o mutfak hâlâ yaşıyor ve ünlü…
İskele Tonoz Su Elektrik Duş Vi-Fi Çamaşırhane Karayolu
25. Ekincik My Marina: Herhalde, Türkiye sahillerinde uluslararası jet-set’in en fazla ziyaret ettiği tesis. Türk yatçıları, kalite anlayışı, temizlik, eksiksiz hizmet ve doğaya özen açısından kurucusu İrfan Bey’e kendilerini borçlu hissedebilirler.
İskele Tonoz Su Elektrik Market Duş Çamaşırhane
26. Aşı Koyu Sahil İskelesi: Marmaris’ten Fethiye’ye doğru giderken eşsiz bir mola noktası. Ne yazık ki, buradaki sempatik tesis geçen yıl kapandı. Oysa bu sakin koyda koltuk alıp demirlemek ve botla akşamüstü kıyıdaki mütevazı restorana çıkmak müthiş bir keyifti.Yeniden açılacağı günleri bekliyoruz.
Botla çıkılabilir iskele
FETHİYE VE ÖTESİ
27. Göcek Göbün: Bundan 5-6 yıl önce Yacht Türkiye’de Göbün hakkında yazdığım yazıya büyük bir keyifle ‘Yelkencinin Keyif İmparatorluğu’ başlığını atmıştım. Özellikle yaz aylarında hafta sonları hayli kalabalık olabilir ama bu koy hakkındaki hislerimde en ufak bir değişiklik yok.
İskele Tonoz Vi-Fi
28. Göcek Manastır: Kalabalık iskelesine rağmen bir diğer büyüleyici konaklama noktası. Antik Likya Yolu’nun kıyısında. Restoranı da nezih ve lezzetlidir.
İskele
29. Göcek Tersane: Yörüklerin tandırı meşhurdur. Denizlerdeki en iyi tandır da Tersane Adası’nda bulunur. Gündüzleri günlük teknelerle bir hayli kalabalık olan koy, geceleri inanılmaz dingindir. Bizans dönemi antik kalıntıları etkileyicidir.
İskele Tonoz
30. Göcek Küçük Sarsala: Son yıllarda özellikle kalabalık sezonda bir hayli kirlilik şikâyeti olan Göcek Koyları’nın herhalde en temiz denize sahip köşesidir. Pidesi tavsiye edilir.
İskele Tonoz Vi-Fi
31. Göcek Büyük Sarsala Sahil İskelesi: Kıyıda gözlemeciler, börekçiler…Bazen Yörük Obası’nın çadırları. Ancak botla yanaşabileceğiniz bir uzun tahta iskele. Bu iskelenin en önemli özelliği ekipten uçağa yetişecek varsa, Dalaman Havalimanı’na en yakın Göcek iskelesi olması.
Botla çıkılabilir iskele Karayolu
32. Göcek Bedri RahmiNomad: İskelede uygun bir yer bulursanız gece yamaçlardaki Likya Kaya Mezarları’nı saatlerce kımıldamadan seyredebilirsiniz. Denizi harikadır, ama lodos esti mi Göcek’in tüm pisliği bu güzelim koyda toplanır. Bir de Göcek’te su ikmali yapabileceğiniz tek koy olduğunu hatırlatalım. Su hortumunun dibinde de Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun efsane balık resmi ve Azra Erhat’ın mozaik nakışı...
İskele Tonoz Duş
33. Göcek Boynuzbükü: Dev Günlük ağaçlarınınsonbahara kadar devam eden inanılmaz yeşil şemsiyesi altında harika bir sahil. Boynuzbükü’ne akan dere nedeniyle su biraz bulanık, ama dere ağzındaki sazlıklar hoş bir görüntü verir. Fırında da lezzetli yemek var.
İskele Tonoz Duş Karayolu
34. TurunçpınarıOsman: İşte bir yoktan var etme hikâyesi daha. Osman ve eşi Tülay Hanım, Fethiye Hillside’ın az ötesindeki bu koyda tek kelimeyle harikalar yaratmışlar. Ağaçlar, tesis, iskele enfes. Tabii deniz, kayalar ve çam ormanı da doğanın hediyesi. Ayrıca, balıkçı kebabını yemeden ‘Ben lezzet avcısıyım’ diyemezsiniz.
İskele Tonoz Su Elektrik Duş
35. KaracaörenSahil İskelesi:Göbün’ü kuran Dalgıç Tahir’in kardeşi Kemancı Muzaffer’in, İblis Burnu’ndan sonra, güney hariç her havaya korunaklı Karacaören Koyu’ndaki sahil restoranı. Yol yok, su-elektrik taşınmış olağanüstü bir yer. Korunaklı koyda 20’ye yakın şamandıralı tonoz halatı var.
Tonoz Botla çıkılabilir iskele Market
36. Gemiler KoyuSahil İskelesi: Fethiye’den karayolu var.Yazları kalabalık. Ama bahar aylarında nefis bir deniz, etkileyici bir sahil. Karaya çok yanaşmayın, dip plaka kaya ve hızla sığlaşır. Botla sahildeki restorana çıkabilirsiniz. Uzun bir yürüyüşleKayaköy’e ya da Af Kule Manastırı’na çıkabilirsiniz. Kayaköy’ün de finedining restoranları ünlü…
Botla çıkılabilir iskele Karayolu
37. Gemiler Adası Sahilİskelesi: Bir tarih hazinesi; suyun altına inen merdivenler, Noel Baba’nın ayak izleri, adadaki yedi antik kilise, yeraltı dehlizleri. Adadaki antik taşlara koltuk halatı bağlayıp tarihin seslerini ve renklerini yudumlayacaksınız. İskeleden sadece antik kenti gezmeye çıkacaksınız. Ama yemek teknede.
Botla çıkılabilir iskele
38. SoğuksuSahil İskelesi: Zor havalarda yedi-sekiz teknenin zincir döşeyip kıçtankara yanaşabildiği minnacık bir girinti. Dibindeki yeraltı su kaynakları nedeniyle 45 derece sıcakta bile suya atladığınızda taş çatlasa 19 derecelik bir şok. Az ilerde bir küçük sahil iskelesi var, botunuzla oraya gidip 100 metre kadar yukarı tırmanırsanız bir kır restoranında müthiş bir doğa ile başbaşa bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Botla çıkılabilir iskele
39. Kalkan Liman:Yediburunları aşıp Akdeniz’in doğu kıyılarına ilerlemeye başladığınızda küçük İngiltere havasındaki Kalkan Limanı insanı gerçekten şımartabilir. Zaten, tatsız bir havada, sığınabilecek başka tek koy ıssız Yeşilyurt.
İskele Su Elektrik Yakıt Market Karayolu
40. Kaş Liman: Yola devam ettiniz, ilk durak Kaş. Bu bölgenin belki de en güzel kasabası. Ama buralarda en sakin havaya bile güven olmaz. Anti-Fellos’un arkasındaki Bucak Koyu’nda bir marina açıldı, ama Kaş Limanı’nın yerini tutmaz. Limanın ortasındaki tonoz zincirine dikkat ederek demirleyin ve Kaş’ın güzelliklerini, lezzetlerini keşfetmeye çıkın.
İskele Su Elektrik Yakıt Market Karayolu
41. Limanağzı Nuri: Kaş’ta limanda demirlemenin tek alternetifi koyun güneydoğu yakasındaki antik Limanağzı bölgesi. Keyifli anlar geçirebileceğiniz birkaç salaş restoran da bulacaksınız.Enbilineni 15 teknenin bağlanabileceği iskelesiyle Nuri’s Beach Club. Bu arada, Limanağzı’ndan gece Kaş’ı seyretmek süper. Tek sorun rüzgar kuzeye dönmesin.
İskele Tonoz Duş
42. Kekova Üçağız İskelesi: Akdeniz’e fazla savrulmadan son muhteşem mola kesinlikle Kekova. Dolunayı zevkten çatlayarak yaşayacağınız bu tarih dolu iç denizin karayolu ulaşımı bulunan tek merkezi Üçağız. Su biraz bulanıktır, ama köy insana vitamin gibi gelir.
İskele Su Elektrik Yakıt Market Karayolu
43. Kekova Kaleköy:İşte medeniyetten en uzak ve en mutlu olunabilecek yerlerden biri. Ada değil ama köye ulaşım sadece denizden. Batıdan doğuya sırasıyla İbrahim, Hasan ve İsmail’in (Likya Restaurant) iskelelerine yanaşılabilir. Balıklar ve yemekler keyiflidir. Gece kalmanızda ve sessizliği, ıssızlığı Kaleköy’de yaşamanızda sonsuz fayda var.
İskele Market
44. Gökkaya Koyu Sahil İskelesi: Kekova’nın doğu uç noktasında Türkiye hissini kaybedeceğiniz ve kendinizi bir dünya vatandaşı zannedeceğinizbir koy. Gökkaya’nın batı yakasındakisığ bir derede Smugglers’Inn isimli tamamen doğal malzemelerle üretilmiş bir bar var. Ruh halinize bağlı olarak, bu barda akşamüsütü kendinizi Vietnam HalongBay’de hissetmeniz de mümkün. Ama geceleri de acayip hareketli bir disko oluyor, sanki Bodrum Halikarnas’dayız!
Botla çıkılabilir iskele
댓글